Gift(ig) cliffhanger

Gift ved første blik

img_1091

I øjeblikket ruller ‘Gift ved første blik’ over skærmen på DR1. Programmet handler om 4 par, der skal giftes den allerførste gang, de møder hinanden.

Samtlige medvirkende har et brændende ønske om at møde henholdsvis manden eller kvinden i deres liv, og der ligger et omfattende forarbejde til grund for de endelige match. Det kan jeg personligt skrive under på, for jeg deltog selv i matching processen.

Men hvis du har set de forrige sæsoner, ved du allerede, at kærligheden ikke er gjort med et godt match. Der skal arbejdes med parforholdet og i særdeleshed med de medvirkende personers egne reaktionsmønstre, når de møder tvivl og modgang og får lyst til at stikke af eller stikke deres partner ned. Nej, det sidste har heldigvis ikke været aktuelt (endnu), men der har altså været situationer, hvor de medvirkende har ønsket deres partner hen, hvor pebret gror.

Og det har typisk været i situationer, hvor de medvirkende er blevet godt og grundigt udfordret. Enten af deres partner eller af deres egne tvivlstanker:

“Er jeg værd at elske?”
“Er han/hun noget for mig?”
“Tænk hvis der findes en anden derude, som er endnu mere perfekt?”

Og selvom man umiddelbart kunne tro, at der er noget særligt unikt eller slemt ved tvivlen og de negative tanker, som deltagerne i ‘Gift ved første blik’ får, så hænger det ikke sådan sammen. De medvirkende får hverken flere eller værre negative tanker end alle os andre, bare fordi de har giftet sig med én de ikke på forhånd kender.

For alle mennesker får ubehagelige negative tanker!

Lige så snart noget er vigtigt eller på anden vis danner mening for os, får vi negative tanker:

  • Når vi har fundet kærligheden, får vi negative tanker om at miste den.
  • Når vi får børn, får vi negative tanker om alt det frygtelige, der kan ske dem.
  • Når vi har økonomiske forpligtelser, får vi negative tanker om ikke at kunne opfylde forpligtelserne.
  • Når vi har gang i karrieren, får vi negative tanker om de ting, der kan true den.

Og heldigvis får vi negative tanker. Det betyder nemlig, at der er noget, som er vigtigt for os. Vi får ikke negative tanker om noget, der rager os en høstblomt.

Hvis eksperimentet skal lykkes for de medvirkende i ‘Gift ved første blik’, bliver de nødt til at kunne rumme deres negative tanker og lære at håndtere dem på måder, som er hensigtsmæssige og adaptive i forhold til deres langsigtede mål: at blive i forholdet eller i det mindste have givet det alle chancer.

Hvis de reagerer uhensigtsmæssigt på deres negative tanker og begynder at gruble over dem eller handle impulsivt på dem, vil deres udfordringer og problemer i forholdet vokse.

Forestil dig for eksempel, at en af de medvirkende føler sig dårligt behandlet af partneren. Hvis man i længere tid grubler og dvæler cirkulært ved tanken om den dårlige behandling, får det omgående konsekvenser for selvværdsfølelsen. Den dalende selvværdsfølelse får igen konsekvenser for ens handlinger, da man ikke længere tør handle og agere frit, som den man i “virkeligheden” er. I værste fald begynder man at handle stift og strategisk og fremstår pludselig akavet og kejtet – ikke mindst i sine egne øjne. Og hvis man heller ikke kan lade være med at gruble over det, ligger det snublende nært at give sig selv mentale skideballer og begynde at tvivle på, om man fortjener at blive behandlet ordentligt.

Kan du se den negative spiral?

Normalt fortolker vi sådan en hændelse som udtryk for, at hovedpersonen har “lavt selvværd”. Den klassiske psykologiske indsats vil derfor være at undersøge hvilke erfaringer hovedpersonen har med “tidligere svigt” og “lavt selvværd”, og psykologen vil typisk også undersøge, hvad personen tænker og føler.

Ikke desto mindre er konklusionen forkert og indsatsen både langvarig og overflødig. For alle mennesker ville få ubehagelige tanker i den situation, så hvad vi tænker er irrelevant. Men ikke alle ville blive ophængt i tankerne og have svært ved at lægge dem fra sig.

Problemets oprindelse er altså ikke lavt selvværd, men derimod ukontrollerbare grublerier over negative tanker, som hovedpersonen ikke formår at stoppe. Og dét er problematisk, for selve gruble-processen producerer lavt selvværd.

Hovedpersonen har altså ikke lavt selvværd, men den strategi han eller hun anvender til at at håndtere sine negative tanker – nemlig at tænke og føle for meget – afstedkommer lavt selvværd.

Kan du se forskellen?

Forskellen har kolossale konsekvenser for måden at behandle lavt selvværd på. Hovedpersonen kan samgruble sig blå i nakken med sin psykoterapeut og få en masse indsigt, men hvis ikke hovedpersonen formår at stoppe sine grublerier, er indsigten værdiløs.

Og måske er indsigten værdiløs under alle omstændigheder. Ihvertfald har jeg aldrig mødt en klient med lavt selvværd, som manglede indsigt. Altså bortset fra indsigt i hvordan man stopper sine grublerier.

Det bliver spændende at se hvordan deltagerne i ‘Gift ved første blik’ vil håndtere deres negative tanker. Det bliver især interessant at se, hvor meget de vil spekulere og gruble over deres problemer, og i hvor høj grad de formår at lægge dem fra sig og bare komme videre.

Jeg følger dem fra sidelinjen med kommentarer og refleksioner her – og du du er naturligvis også velkommen med dine spørgsmål og kommentarer.

Hvis du selv døjer med lavt selvværd og godt kunne tænke dig at lukke effektivt ned for dine grublerier, kan du tilmelde dig til mit næste certificerede metakognitive gruppeforløb, som løber af stablen tirsdag d. 14 marts 2017 kl. 17.00 – 20.00.

Du kan tilmelde dig lige her

Prisen for certificeret metakognitiv gruppeterapi er kr. 3950,- for ialt 12 sessioners terapi. Du kan betale beløbet kontant eller opdele beløbet i 4 rater, som opkræves på selve kursusdagene. Sygesikringen Danmark yder et tilskud på kr. 1200,- til forløbet.

Fortsat god søndag.

Kh Sisse

PS! Mine gruppeforløb bliver meget hurtigt overtegnet, så husk at tilmelde dig i god tid. Jeg kører kun ét eksklusivt hold af gangen for at have en god fornemmelse med alle deltagerne på holdet. Desværre betyder det også udsolgte pladser, hvis man venter med at tilmelde sig til sidste øjeblik.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gift(ig) cliffhanger